Idag så har jag skördat massor med gurka. Eller det beror på hur man definerar massor, men många i alla fall! De är så små men så grymt goda. Det är vid sådana här tillfällen som man förstår vad livet går ut på.
Så var jag i Tomatväxthuset och skördade massor med tomater, en halv hink. Det var mer som var färdigt men jag visste inte hur mycket jag skulle ta så det blev bara dem. Så kom jag till trädgården med ett jätteflin och så smakade Agneta och susanne på varsin tomat. Och här får ni se hur gott det allt är med riktiga tomater!
Jag hade besök i helgen och då berättade mitt besök att hon hade försökt odla pumpor. Men det hade inte lyckats så bra. Sådden hade varit jättefin och sedan när plantorna var ungefär 15 cm så hade de plötsligt dött. Jag frågade vad hon hade använt för jord och då fick jag svaret såjord, såklart!
Och jag har tänkt mycket på det här. Det är ju faktiskt inte så många som vet vad såjord egentligen är till för. Jag trodde också att det var mycket näring och sånt man använde vid förkultivering, medans planteringsjord var sådant man har i krukor. Men det är ju inte riktigt så. Så jag tänkte försöka reda ut begreppen här.
Såjord är en näringsfattig jord som är väldigt bra för fröernas första stadie. I början behöver fröet värme och vatten. Inte så mycket näring. Får den näring medans den fortfarande är ett frö så kan den brännas och ruttna istället för att gro. Men det finns vissa frön som behöver få sin näring lite snabbare än andra, så som gurka och pumpa. Så då kan man ta tre fjärdedelar med planteringsjord i en kruka och en fjärdedels såjord över och så föet där.
Så behöver man inte plantera om dem så ofta heller. De är lite känsliga när det gäller omplantering.
Planteringsjord däremot är en näringsrik jord som är bra för plantans andra stadie. När plantorna är har fått sina första karaktärsblad kan man plantera om dem i större krukor. Och då vill dem ha mycket näring för att kunna växa sig ännu större. Så det är då man använder sig av planteringsjorden.
Ahjuste, jag höll ju på att glömma. I måndags eller när det nu var så hittade Helena en larv som håller på att äta upp våran Humle. Den är svart och med små små vita prickar och taggar över hela kroppen. Jag tycker personligen den ser ut som Tengil. Om det är någon som vet vad det här är för en larv och hur man gör för att få bort den så hör gärna av er!
tisdag 13 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
oj, det var ju här jag tänkt skriva egentligen. säger samma sak här, jag blir så glad av att läsa din blogg. den är så fin och verklighetsförankrad till skillnad från alla modebloggar och liknande. hoppas allt växer så det knakar hos er. vill gärna komma och hälsa på snart! massa kärlek från norraste norr och snart även götet.
SvaraRaderaÅh, tack sandra! Jo, det var ju tanken från början, att det Bara ska handla om det jag gillar mest och det som verkligen betyder mest nu. För hos alla. Vi hörs ikväll finaste vännen!
SvaraRaderaÅh. Jag blir så glad över att du har färgkoordinerat nagellacket med gurkorna. Vi ses snart /Joppe
SvaraRaderaMen! Det har jag inte alls. Inte kunde jag veta att nagellacket på lindex har samma färg som både min sekatör och alla gröna sålådor i trädgården :)
SvaraRaderaDet ser ut som en fjärilslarv- ganska säker på att det är påfågelöga. Den brukar finnas i nässlor så det är nog en som har gått vilse..
SvaraRaderaOch en larv kan väl inte göra så stor skada på en humle så jag tycker nog den kan få vara...eller flytta den till några brännässlor
Härliga bilder...
Kram/Tesa