lördag 14 maj 2011

Arbetslördag och källaren

Nu har jag fått låna Olofs kamera lite, så då kan det få komma upp lite bättre bilder på vad vi gör. Jag spenderar ungefär halva mina veckor nere i källaren på Gebers. Jag och Olof har (mest olof) fixat i ordning en odlingskammare, där vi förkultiverar alla växter som behöver lite mer tid på sig innan de ska sättas ut på lotterna. Så typ tre fyra dagar i veckan cyklar jag den korta sträckan på 4 km, dricker kaffe hemma hos olof, omskolar en massa kål nu och nästa vecka ska vi så tomat, gurka, squash och pumpa.

Utanför källaren har vi ett litet växthus där vi har plats för avhärdingen. Avhärdning betyder när man tar ut en planta över dagen i början till att låta den stå i ett utrymme (såsom ett växthus eller en bänk) över natten, för att vänja den vid det mer ruffigare klimatet som är utomhus. För inomhus så har plantan en garanterat stabil omgivning, med ljus, rätt värme hela tiden och den blir rätt klen så att säga. Så därför är det bra att man härdar plantan en vecka innan man sätter ut den på landet. Annars har den svårt att anpassa sig till klimatet som existerar utomhus!Idag var vi väldigt många på lotterna, det var så fint.
Det vi har gjort är att såga till plankor som vi har målat med tjära och sedan ska vi skriva de olika växterna som vi odlar så att det blir lättare för folk att se vad som kommer upp i bäddarna.Sedan har det grävts upp massor med bäddar. Vi har fått tillgång till några lotter till, och i dem ska det vara massor med kål som behöver komma ut snart så det är väl det som vi kommer göra de närmaste veckorna.Och så har vi fikat såklart. Just nu så har vi också två dokumentärfilmare som följer efter oss på lotterna och intervjuar mig och Olof så fort vi har tid över. Filmen ska handla om odling i urbana miljöer och naturens inverkan på oss människor i staden. De kommer följa olika stadsprojekt i stockholm, malmö, köpenhamn och berlin. Jag tror det kommer bli fett, bra intiativ!4 kommentarer:

 1. Låter riktigt härligt det här...tycker det är så viktigt med odling i städerna..
  För en annan som är lantis ut i fingerspetsarna är det ju en naturlig del av livet men barn i stan har kanske aldrig sett hur en morot ser ut med blasten på...
  Och äntligen har min dotter börjat odla hon också..trodde att hon var lite stadskadad men nu har hon en radda krukor på balkongen med diverse saker i. Och det roligaste är att alltihopa var ätbart..hehe..min dotter, det!

  Jobba på..det är ett viktigt arbete ni utför..
  Kram /Tesa

  SvaraRadera
 2. Det ser riktigt härligt ut! En mycket trevligt blogg också ska tilläggas!
  Jag ska börja följa! :)

  SvaraRadera
 3. Mer odling åt folket säger jag bara!
  Du är grym sara det vet du :) alldeles min egna idol!

  / rosanna rapporterar från odlings-djungeln

  Haha.

  SvaraRadera
 4. Åh tesa! vad fint att höra av dig. Jag blir så glad för din dotter också. Mera sånt!

  Och till solstige, vad fint att du gillar bloggen, jag ska försöka uppdatera så mycket jag hinner..

  Rosanna, det är bra att du kommer tillbaka till staden och hjälper till att inspirera med mera odling! Ses snart <3

  SvaraRadera