söndag 3 juli 2011

Nässelvatten

Idag så klippte jag sönder massor med brännässlor som ska bli näringslösning.
Nässelvatten är ett väldigt bra sätt att få ut lättlöslig organisk näring till dina växter.
Nässevatten är rikt på kväve, kalium och kalcium. Det är en väldigt enkel procedur också, det du gör är att klippa sönder lite nässlor, lägga dem i en hink, röra om varannan dag och efter en till två veckor har du ett färdigt gödselmedel. Man har 1 kilo nässlor till 9 liter vatten.
Det kan lukta lite illa så gör inte det här inomhus, eftersom det som händer med nässlorna är att de fermenterar. Efter två veckor måste man ta ur nässlorna, annars startar det en föruttnelseprocess och då försvinner all näring. Det är alltid en liten balansgång om när man ska avlägsna nässlorna, men ett bra tips är när det har slutat komma bubblor när du rör om i vattnet. Ett annat bra tips är att lägga nässlorna i en påse så är det bara att lyfta upp dem sedan när brygden är klar! Och glöm inte att ha ett lock på.När du sedan ska använda det på växterna så ska du spä 1 liter nässelvatten med 9 liter vatten. Om du inte gör det så blir det för starkt och då kan rötter och blad brännas istället, och det vill man inte. Spär man det 20 gånger kan man dusha växterna med nässelvattnet och på så vis stärka deras försvar mot sjukdomar. Spär du det 10 gånger kan du bara vattna direkt i jorden.

Nog om det, annars idag så har vi rivit massor med klöver och gräs och lagt det på en del bäddar. Nu blir växterna glada!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar