söndag 4 juli 2010

Gödselvatten

I veckan så upptäckte jag att vattnet i tunnorna luktade väldigt snarlikt gödselvatten. Så jag frågade Helena om vattnet var dåligt eller om det var gödsel som det var frågan om! Och det var det. Gödselvatten är väldigt bra för växterna, det är som en extra skjuts med näring som är i flytande form. Man kan göra flera orlika gödselvatten, som t ex nässelvatten eller vallörtsvatten.
Här på trädgården har vi blandat nässlor med vallört och åkerfräken. Eller egentligen var det Joppe som gjorde det. De här tre växterna har en massa bra egenskaper och ämnen som man vill tillföra till plantorna.

Åkerfräken innehåller mycket kisel och är förebyggande mot svampangrepp.
Vallört har fosfor och hjälper växterna att ta upp mer näring.
Nässlor innehåller mycket järn och kalcium. Gör att växterna växer sig starkare.

Vad man gör är att man klipper de här växterna i små delar som man sedan lägger i en tunna med vatten och låter stå i en vecka eller mer. Man får ta och röra om med några dagars mellanrum. Det luktar väldigt illa om det här vattnet. Men man kan förebygga lukten genom att hälla i några droppar Valeriana.
Efter en vecka så kan man spä ut gödselvattnet. 1 liter på tio Liter. Annars blir det för starkt. Så vattnar man bara på plantorna med vattenkanna.


Den här veckan har det varit körigt. Eller så känns det bara så för att jag är så slut nu. Vi har krukat upp all basilika och fortsatt med flätverket för bönorna. Den första gurkan mognade idag så då firade vi genom att äta upp den.
Annars har vi planterat mera gurkor, nu i Trean istället. Det ser så fint och luftigt ut nu. Det är ju i början av Juli som man ska kunna ta den första skörden av tomater men eftersom våren har varit så sen så kommer de inte vara klara på minst tre veckor. Det är lite synd, folk har aldrig sett så besvikna som nu. Jag och Helena dukade upp väldigt fint i fredags i Tvåan, det skulle vara ett födelsedagskalas där nämligen. Vädligt fint blev det.

2 kommentarer:

 1. Heej..jag hittade dig!! (va ju inte så svårt med länk på hemsidan)
  Hrmm..så jag missade första gurkan..jag som spanat in den..
  Ses vi i mrgon, kanske?
  Kram
  /Tesa

  SvaraRadera
 2. Hej! Hittade hit av en slump. Sitter just nu på båten ut till er för att få prova svenska tapas. Ska bli så mysigt. / Jennie

  SvaraRadera