måndag 30 augusti 2010

Sporrbeskärning, regn och havtorn

Veckan började bra. Det regnade nästan varje dag, med små små uppehåll. I tisdags fick jag och christopher uppdraget att rensa dammen. Det var ett svårt mission. Christopher var den som var ute och fiskade upp slammet medans jag var han livlina. Vi använde oss av en korg och en kratta. Det var svårt men det funkade. Och så slogs vassen av. Vid lunch så var vi tvungna att sluta för både jag och Christopher var dyblöta och nedfrusna. Men fint blev det!



På onsdagen var det dags för sporr beskärning av våra fruktträd. Agneta var våran mentor, sedan fick vi gå loss på varsitt träd. Med sporr beskärning menas med att man sporrar fruktsättningen till nästa år genom att klippa ned ett toppskott så att det bara återstår fem blad. På en gren kan det ju tex finnas fyra toppskott. Då väljer man det som har mest bladrosetter under sig, för där finns det tänkbara frukt tendenser. Sedan toppar man resten av toppskotten efter tänkbara längd och med ett välriktat skott utåt.



Annars förra veckan så har vi plockat hur mycket plommon som helst som vi har kärnat ur och fryst in. Och så var Yvonne iväg och plockade en korg full med havtorn. Det var läckert!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar