tisdag 25 maj 2010

Kurs och däckodling

I söndags höll Helena en liten introduktions kurs i Permakultur. Det var fyra deltagare plus mig och joppe som höll uppsikt efter kunder. Det var en väldigt fin kurs. Vi pratade bla. om Omställning Sverige. Det är en internationell grupp som vill att vi ska göra oss fria från oljeberoendet och de är verksamma i massor med länder. I sverige finns de bla. i Stockholm, Uppsala, Malmö och Falköping. Och det finns inga speciella riktlinjer för hur det ska gå till att ställa om från oljan, bara ett mål. Det känns jättekul att höra att det finns en sån här rörelse och att den har fått fäste här i Sverige! Efter att vi presenterat oss så gick vi ut och tittade på de olika fördröjda flödena som finns i trädgården. Som i tex Solfångaren så får vi värmen att stanna kvar längre och kan på så vis odla växter där som i vanliga fall inte skulle kunna leva i det här klimatet. Det är ett sätt att fördröja flöden, vi använder solen en extra gång innan den går tillbaka. Med dammen använder vi vattnet en gång till innan det rinner ut i havet. Osv. Väldigt fint och inspirerande. Har gått omkring i den här trädgården rätt länge nu, det var väldigt bra att få se den med nya ögon igen.



För flera veckor sen pratade jag och Helena om att börja odla potatis i däck, eftersom det är lite platsbrist i trädgården för ett potatisland. Och nu under kursen så gjorde vi det! Det går till så att man tar en yta, täcker den med tidningspapper och halm. Lägger dit däcken, ha i jord och sen en potatis. Så enkelt är det. Och när det börjar komma upp grönt ur däcket så lägger man på ett till däck och fyller på med jord så stressar man plantan att ta sig upp till ljuset och då utvecklar den mer rötter och på det viset mer potatis! Hel grymt. Vi tänkte att vi ska kolla upp hur mycket potatis man får på det här sättet.







Om man inte äger några bildäck så går det lika bra att odla potatis i en vanlig sopsäck. Då gör man små hål i botten så att det inte ruttnar när man vattnar och så häller man i jord i botten och lägger i potatis. Och så kavlar man upp sopsäckskanten undan för undan som man fyller på jord. Lätt som en plätt.

1 kommentar: